Intellectueel eigendomsrecht

Intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) is een verzamelnaam voor rechten op voortbrengselen van de menselijke geest en bedoeld om deze te beschermen. Anderen kunnen je creaties dan niet gebruiken. Zo kunnen investeringen in de ontwikkeling van een product terugverdiend worden. 

De advocaten van Today Advocaten kunnen adviseren over  auteursrecht; handelsnaamrecht; merkenrecht en tekeningen- en modellenrecht. Meer weten? Neem contact op. 

Auteursrecht

Auteursrecht wordt ook wel ‘copyright’ genoemd. Het auteursrecht biedt bescherming aan mensen die werken creëren. Dit stimuleert mensen om creatief te blijven. Een maker (ook wel auteur) mag als enige beslissen over de publicatie en exploitatie van de werken die hij heeft gemaakt. Anderen mogen die werken niet zomaar gebruiken. Lees meer….

Handelsnaamrecht

Hierbij gaat het om de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Deze wordt beschermd door de Handelsnaamwet. Het is verboden voor een andere onderneming om dezelfde of een gelijkende handelsnaam te gebruiken, als daardoor bij het publiek verwarring over de verschillende ondernemingen kan ontstaan. Het recht op een handelsnaam ontstaat door een naam als eerste te gebruiken. Lees meer…. 

Merkenrecht

Ondernemingen, producten of diensten kunnen zich van hun concurrenten onderscheiden door bijvoorbeeld hun naam; logo; specifiek kleurgebruik of een onderscheidende vorm. Deze herkenbare aspecten maken deel uit van het merk en vertegenwoordigen een economische waarde. Daarom is het verstandig je merk te beschermen zodat anderen het niet mogen gebruiken. Om een merk te beschermen moet het worden geregistreerd in een merkenregister. Lees meer….

Modellenrecht

Het tekeningen- en modellenrecht gaat over de bescherming van tekeningen en/of modellen van het (nieuwe) uiterlijk van een gebruiksvoorwerp, bijvoorbeeld een stoel of de vormgeving van een mobiele telefoon. Bij een model gaat het om een driedimensionaal product; in het geval van een tekening wordt een tweedimensionaal uiterlijk beschermd, zoals een patroon op textiel of behang. Lees meer….